Vitro Plus zet in op energieslimme kweek van varens

Als iemand telkens op het lichtknopje drukt, word je gek. Dat geldt voor varens net zo. Wél is ontdekt dat het niet uitmaakt wanneer het licht aan- of uitgaat om die planten te laten groeien. Goed nieuws voor het stroomnet.

Lennart Bijl

In het nieuws: Boost the Grid winnaar Vitro Plus over het succes slimme energieslimme kweek van varens

Varenkweker Vitro Plus in Burgh-Haamstede doet aan vertical farming, gestapeld daglichtloos kweken. En ze zijn daarbij niet vies van nieuwe ideeën. Dus kijkt projectmanager Lennart Bijl (30) van Vitro Plus nu wat er gebeurt als op een andere tijd het licht aan gaat. Daarmee wil hij ‘energieslim’ kweken. Het voordeel voor het bedrijf is een lagere energierekening, maar uiteindelijk heeft iedereen er wat aan. Het bedrijf zorgt zo dat het energienet minder wordt belast op piekmomenten.

Proef

Het gaat om een proef van anderhalf jaar. Een energieopslag maakt daar onderdeel van uit. Onlangs is een batterij voor de deur van Vitro Plus geplaatst. Zodra de vraag naar energie over het algemeen hoog is, zoals in de ochtend, schakelt de varenkweker over op die lithium fosfaat accu. ,,We gebruiken de accu om overtollige energie van onze zonnepanelen op te slaan. Meestal wekken we tussen elf uur ’s morgens en drie uur ’s middags meer energie op dan we kunnen gebruiken. Die zetten we dan weer in op spitsmomenten, zoals aan het begin van de avond”, zegt Bijl.

Vitro Plus stuurde het idee voor het dynamisch belichten van varenplantjes in voor de Boost the grid challenge van Dockwize en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB). Zo harkte het bedrijf er 242.000 euro subsidie mee binnen. Met de Boost the grid challenge wordt gestimuleerd om met oplossingen te komen om het elektriciteitsnet optimaal te gebruiken en netcongestie, ofwel file op het stroomnet, te voorkomen.

Is het idee nieuw? Niet helemaal, geeft Bijl toe. ,,In de tuinbouw zetten ze ook wel eens het licht aan in de kassen als ze geld toe krijgen voor afname van elektriciteit. Maar op het gebied van vertical farming is het wel nieuw. En we testen grootschalig, met tienduizenden planten tegelijk. Dat is ook nieuw”, zegt Bijl.

Afstudeerproject

De proef heeft ook de interesse gewekt van de universiteit van Wageningen, de WUR. Een student bekijkt voor haar afstudeerproject wat de juiste patronen zijn om mee te belichten en hoe je die kunt toepassen in de verschillende seizoenen. Een ding is al duidelijk: je kunt niet de hele tijd op het lichtknopje drukken. ,,Als je elk uur de lampen aan- of uitzet, leidt dat tot minder beworteling. Je krijgt dan iets dunnere planten en minder stengels”, zegt Bijl. Het doel is juist om geen verschil te zien. ,,We willen een constante kwaliteit van hoe die varen eruit moet zien.”

Het is niet zo dat de planten minder licht krijgen op een dag. ,,We geven evenveel licht, maar op een manier die voor het net gunstiger is. Een plant krijgt tot hij twintig weken oud is nog steeds twaalf uur licht op een dag, maar dan verdeeld over andere blokken”, zegt Bijl. Varens zijn volgens Bijl vrij makkelijke planten, maar hij denkt dat anders belichten ook werkt voor bijvoorbeeld sla en tomaten.

Voorbeeld

Netbeheerder Stedin noemt Vitro Plus volgens Bijl een voorbeeld voor andere bedrijven om slim om te gaan met energie, maar Bijl relativeert dat. ,,Sommige bedrijven kunnen niet zoals ons schuiven met hun verbruik. Die moeten bijvoorbeeld constant hun machines laten draaien.”

Lees meer over de Boost the Grid Challenge hier: https://getunlocked.nl/challenges/boost-the-grid-challenge/

Bron: www.pzc.nl