Teveel óf te weinig stroom: Daar zoeken we oplossingen voor

Een wereld die volledig draait op groene energie. Ørsted maakt er een missie van. Als marktleider op het gebied van offshore windenergie weet het Deense bedrijf alles van groene elektriciteit. Maar nu het grid volraakt, is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingsrichtingen. We spreken Mattijs Bolk, Head of Ventures and Open Innovation bij Ørsted, die vertelt hoe de Boost the Energy Transition Challenge van innovatiehub Dockwize de energietransitie kan versnellen – mits jij meedoet.

Mattijs Bolk

Mattijs leidt een team van mensen die toegewijd zijn om de samenwerking tussen partijen te stimuleren als universiteiten en start-ups, maar ook concurrenten. Met hun eigen fonds investeert Ørsted in kansrijke start-ups die een verschil kunnen maken in het energielandschap. “Met onze netwerken in Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten behouden we een sterke band met de lokale markt en wisselen we veel kennis uit,” vertelt Mattijs.

Tegen welke uitdagingen loopt de energietransitie aan?

“De volledige energievraag van Nederland bestaat voor zo’n 20% uit elektriciteit. De rest komt uit fossiele brandstoffen. Het doel is om de volledige elektriciteitsvoorziening groen te maken voor 2030, maar overal waar we aan groene energie bouwen, lopen we tegen hetzelfde aan. Vraag en aanbod zijn niet goed genoeg op elkaar afgestemd. Dat betekent dat we op dagen dat het hard waait en de zon flink schijnt, kampen met een overschot aan groene elektriciteit, wat zorgt voor een negatieve energieprijs. Op zo’n dag kun je het best massaal elektriciteit gebruiken en elektrische auto’s opladen, gebouwen verwarmen en de wasmachine aanzetten. Nu moeten er soms windmolens stopgezet worden en dat terwijl we het liefst elk teveel zouden opslaan voor later gebruik, op windstille, bewolkte dagen. Dat is dus uitdaging één.

Uitdaging twee is decarbonisatie. Daar zetten we op in om de CO₂-uitstoot verder terug te dringen, door fossiele brandstoffen te vervangen door bijvoorbeeld groene waterstof, wat gemaakt wordt van groene stroom, waarvoor we dus nog veel meer zon en wind nodig hebben.

Mogelijke oplossingsrichtingen zijn slim energiemanagement, zoals een thermostaat die alleen aanspringt als er genoeg stroom is, maar we zien vooral kansen in opslag. We willen voorspelbare energie hebben en een voorraad hebben om uit te putten. Die uitdaging gaan we aan, maar dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we op zoek naar andere partijen die met ons mee innoveren. Vandaar ook dat we de Dockwize Boost the Energy Transition Challenge ondersteunen.”

Wat is volgens jou de waarde van de Boost the Energy Challenge?

“Genoeg start-ups die meedoen aan accelerators, eindigen met hun idee in de ‘valley of death’ waarbij hun oplossing niet genoeg aansluiting vindt op de markt. De uitdaging van Dockwize gaat verder dan de gemiddelde innovatie challenge. Om de volgende stap te zetten met je innovatie, heb je naast het juiste team ook de juiste connecties nodig. Bij Dockwize profiteer je van flinke voordelen tijdens je deelname. Ten eerste wordt het probleem hier lokaal en pragmatisch gemaakt. Ten tweede heb je een breed netwerk vol kennis tot je beschikking, evenals een direct lead naar subsidies. Ten derde krijg je de fantastische gelegenheid om je idee in het klein te testen in test-, demo- en innovatiecentrum De KAAP. Zo krijgt je idee, indien het goed werkt, ineens een track record, wat je kans op investering aanzienlijk verhoogt. Mijn advies is dan ook echt: doe mee. Uiteindelijk gaat het er namelijk niet om hoeveel wind we kunnen vangen, maar dat we samenwerken om de wereld mooier achterlaten dan hoe we deze gevonden hebben.”

Doe mee en unlock your potential

Het challenge-programma biedt begeleiding, een netwerk en financiering. Geïnteresseerden worden uitgenodigd voor een gesprek om de mogelijke match te verkennen. Bij een positieve match volgt een op- en uitwerkprogramma en een mogelijkheid dat leidt tot een fondsaanvraag bij Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Hierbij kunnen deelnemers tussen de € 50.000 en € 250.000 financiering ontvangen. De inschrijving is inmiddels gesloten.

MELD JE AAN

BOOST THE ENERGY TRANSITION CHALLENGE

GA NAAR INSCHRIJFFORMULIER