Food Challenge Cargill

BioVoice is een Zuid-Nederlandse innovatiechallenge waarbij grote bedrijven samenwerken met mkb’ers. Deze bedrijven spelen met vraagstukken die Biovocie heeft opgehaald en uitgezet als zijnde Challenges om het mkb de kans te geven oplossingen te bedenken en te ontwikkelen. Daarmee wordt er bijgedragen aan de transitie naar een biobased economy.

In 2019 lanceerde Biovoice 13 nieuwe innovatiecontracten en een daarvan was van Cargill, een challenge gericht op het stimuleren van innovatieve oplossingen voor het gebruik van biologisch afbreekbare voedselverpakkingen. Deze uitdaging was een antwoord op de groeiende behoefte aan duurzamere verpakkingsmethoden in de voedingsindustrie.

Food Challenge (2)

De Challenge

De uitdaging was gericht op het aanpakken van recyclingproblemen van voedselverpakkingen, die vaak vervuild zijn met voedselresten, en het bevorderen van milieuverantwoorde verpakkingsoplossingen.

Focus van de Challenge

Deelnemers werden aangemoedigd om innovatieve verpakkingsconcepten te ontwikkelen die gebruikmaken van biologisch afbreekbare materialen, met aandacht voor factoren zoals voedselhoudbaarheid, voedselveiligheid en biologische afbreekbaarheid.

Resultaten van de Challenge

Resultaten van de Challenge: Een van de oplossingen kwam van de Rotterdamse start-up Outlander Materials. Volgens business development manager Edwin Berens richtte Outlander Materials zich op het creëren van nieuwe biodegradeerbare voedselverpakkingen gemaakt van reststromen, afkomstig uit de bierbrouwerij. Hun non-toxische en composteerbare biomaterialen bieden een duurzaam alternatief voor ‘single use plastics’.

Wat was de doelgroep?

De challenge was gericht op professionals en bedrijven in sectoren zoals industrieel ontwerp, materiaaltechnologie, en marketing, en zocht naar samenwerkingsverbanden en frisse ideeën.

Welke impact is er gemaakt?

Deze challenge uit 2019 heeft significant bijgedragen aan de ontwikkeling van duurzamere verpakkingsmethoden en stimuleerde innovatie en samenwerking binnen de voedselverpakkingsindustrie.

GEZOCHT: FOOD CHALLENGE

Heb je een uitdaging op het gebied van voedsel? Of het nu gaat om technologische problemen, verduurzamingsvraagstukken, productontwikkeling of automatisering binnen de voedselsector, jouw organisatie kan tegen complexe vraagstukken aanlopen. Wat je uitdaging ook is, daag ons uit om met ons netwerk slimme, duurzame oplossingen te vinden die specifiek gericht zijn op de voedselindustrie. Get innovative en meld je aan.