Door de challenge is onze innovatie tot leven gekomen

Techniek wordt steeds interessanter, vindt Bart Lelij. Hij woont in Middelburg en werkt vanuit huis voor innovatieve start-up O-Nexus uit Amsterdam, die zich bezighoudt met data-analyse en machinelearning voor de woningbouw. Als echte techneut zet hij zich in om met nieuwe technieken bij te dragen aan de versnelling van de energietransitie. Hoe lees je in dit artikel.

BTET challenge Bart

Hoe draagt O-Nexus bij aan de energietransitie?

“Vroeger was energie relatief goedkoop en betaalden we een vast tarief. Dat is nu wel anders. De hoeveelheid die je verbruikt, is minder belangrijk dan het moment waarop je dat doet, bijvoorbeeld als het zonnig is en waait. Het is een dynamischer spel waar we ons gebruik op af moeten stemmen. Tot voor kort lukte dat nog niet in de woningbouw. De installaties die tot nu toe in woningen werden geplaatst, zijn best dom: ze kunnen aan of uit – verder niet. Dat was goed genoeg, maar tegenwoordig moeten we rekening houden met netcongestie, de buitentemperatuur en dynamische tarieven. De oplossing van O-Nexus is dan ook een apparaat dat geïntegreerd kan worden op bestaande installaties in huizen, om energiemanagement beter af te stemmen.”

Aan welk innovatief project werk je momenteel?

“Onze techniek komt in acht nieuwe prefabwoningen in Oost-Souburg en meet onder andere het energieverbruik, de teruggeleverde en opgewekte energie en de prestatie van de zonnepanelen en het verwarmingsysteem. Met die prefab huizen is het een kwestie van aansluiten en vastschroeven, zelfs de zonnepanelen zitten er al op. Het plan is om deze huizen in april te plaatsen. Met dit project testen we de energie-efficiëntie op kleine schaal. Als het allemaal werkt zoals we willen, kunnen we snel opschalen en zo bijdragen aan de energietransitie en de energiekosten verlagen.”

Wat wil je daar uiteindelijk mee bereiken?

“Het doel is om duurzame energie voor iedereen vanzelfsprekend maken. Daarom moet de instelling van de gebouwinstallaties mee veranderen en automatisch aan te passen zijn naar de vraag. Als je gezin uitbreidt bijvoorbeeld, verandert het gebruik van je woning. De verwarming staat langer en vaker aan, en er wordt meer gedoucht. De installaties van vroeger doen 30 jaar hetzelfde en passen niet meer bij het huidige energienet. Nu geven mensen met een simpele tool de kans actief mee te doen in de energietransitie.”

Hoe heeft jullie deelname aan de afgelopen Dockwize Boost the Grid-challenge bijgedragen?

“Dockwize heeft ons enorm geholpen bij de ontwikkeling van ons idee. We denken vaak dat we het allemaal wel weten, maar puntje bij paaltje is het proces van een innovatie op de markt brengen lastiger dan je denkt. Zomaar een projectplan maken en indienen voor subsidie, werkt vaak onvoldoende. We hebben juist die frisse blik en energie nodig van anderen, om van elkaar te leren. Het fijne was dan ook dat we tijdens het programma al onze specialistische vragen konden stellen. Op onze beurt zijn we ook flink bestookt met vragen en aan het denken gezet over onze klant en de markt. Dat is heel waardevol. Het netwerk van Dockwize heeft ons in contact gebracht met heel wat verschillende bedrijven, die ons hebben ondersteund bij het maken van een projectplan. De investering die we hebben ontvangen door deelname aan de Boost the Grid Challenge, bedroeg € 173.000. Zonder de challenge was dat misschien niet gelukt. Nu de nieuwe challenge van Dockwize om de hoek komt, is mijn advies dan ook: doe mee! Zo dragen we allemaal ons steentje bij.”

Doe mee en unlock your potential

De Boost the Energy Transition Challenge biedt begeleiding, een netwerk en financiering. Geïnteresseerden worden uitgenodigd voor een gesprek om de mogelijke match te verkennen. Bij een positieve match volgt een op- en uitwerkprogramma en de mogelijkheid tot een fondsaanvraag bij Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Hierbij kunnen deelnemers tussen de € 50.000 en € 250.000 financiering ontvangen.

MELD JE AAN

Boost the Energy Transition Challenge

Ga naar inschrijfformulier