Zeven energieprojecten door naar uitwerkprogramma

Het is bekend wie van de achttien deelnemers doorgaan naar het uitwerkprogramma van de Boost The Energy Transition Challenge. Lees mee welke zeven innovatieve energieprojecten geselecteerd zijn door Stichting Zeeuwse Publieke Belangen.

BTET ronde 2 site

Deze Boost the Energy Transition Challenge deelnemers zijn door naar de volgende ronde

Op woensdag 26 juni werd bij Dockwize in Vlissingen bekendgemaakt wie van de Boost the Energy Transition Challenge deelnemers doorgaan naar de volgende ronde, het uitwerkprogramma. Dockwize, in samenwerking met Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB), heeft de afgelopen drie maanden deze challenge georganiseerd om innovatieve projecten te stimuleren die bijdragen aan de energietransitie in Zeeland. Achttien veelbelovende deelnemers hebben deelgenomen aan een intensief opwerkprogramma, waarbij zij hun projectplannen hebben verfijnd onder begeleiding van Dockwize-coaches en experts uit het netwerk van de stichting (Provincie, Zeeuwse gemeenten en Stedin). 

Jury

De projecten van de deelnemers werden beoordeeld door de taskforce van Stichting Zeeuwse Publieke Belangen en Dockwize en aan de hand van vijf criteria:  

 • Bevordering van de energietransitie in Zeeland. 
 • Steun van provincie, gemeenten en netbeheerder. 
 • Reproduceerbaarheid en schaalbaarheid. 
 • Sociaal karakter en bevordering van samenwerking. 
 • Vernieuwend voor het Zeeuwse energiesysteem. 

Na een grondige jurering zijn de volgende zeven bedrijven door naar het uitwerkprogramma: 

 1. Boerenhoeve De Knokkert – Omzetting van zonne-energie naar warmte voor seizoensoverbrugging in het buitengebied. 
 2. Delmeco – Mini Power Plant met integratie van elektriciteit, waterstof en warmte, samen met Kloosterman – Laadoplossingen voor e-graafmachines en e-vrachtwagens. 
 3. GazPack – Reiniging en verwaarding van biogas. 
 4. Hudson – Opschaalbare fabriek voor Zero Emission voertuigen. 
 5. Hyer Power – Combinatie van waterstof brandstofcellen, warmtepompen en opslag. 
 6. RIFT – Circulair proces voor warmteopwekking met ijzerpoeder. 
 7. Saman – Energy Hub GouwePoort  

De deelnemers die niet door zijn krijgen gepaste ondersteuning van Dockwize en de stichting om op andere manieren hun projectwens te vervullen. Op 6 september vervolgen we de challenge en start het uitwerkprogramma waarin de deelnemers toewerken naar de finale in januari 2025. 

Belangrijke stap voor Zeeland

Boost the Energy Transition Challenge benadrukt de gezamenlijke inspanningen van regionale partners om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en de energietransitie in Zeeland te versnellen. Met deze geselecteerde projecten wordt een belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst voor de regio. 

Jeroen van Oijen

Vragen?

Jeroen van Oijen

Programma Manager