Netcongestie is geen reden om te stoppen met ondernemen

Kim Reynierse van SZPB over Boost the Energy Transition Challenge

De Boost the Energy Transition Challenge is in volle gang. De innovatieve ideeën om de energietransitie in Zeeland te versnellen, krijgen steeds meer vorm. In dit interview spreken we Kim Reynierse van Stichting Zeeuwse Publieke Belangen, die vertelt over waarom het zo belangrijk is dat we deze challenge organiseren.

BTET Kickoff site

Wat is het doel van Stichting Zeeuwse Publieke Belangen voor Zeeland?

“Toen Stedin het energiebedrijf Delta overnam, werd besloten dat er een fonds moest komen om samen de energietransitie in Zeeland te stimuleren met innovatieve projecten. Die stichting is Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB) geworden. Naast Stedin doen ook de Zeeuwse gemeenten en provincie Zeeland, de aandeelhouders van overgenomen Delta, mee. We zijn inmiddels ruim vijf jaar verder, en ik ben twee jaar betrokken.”

Waarom de Boost the Energy Transition Challenge?

“Hoewel we in die afgelopen vijf jaar mooie projecten ondersteunden, twijfelden we toch: wist het MBK ons wel te vinden? Daarom startten we de Boost the Energy Transition Challenge op, samen met Dockwize, zodat we een breder platform creëerden om oplossingen te vinden die netcongestie verminderen of vermijden. Innovators met vernieuwende ideeën koppelen we tijdens de challenge aan bedrijven met vraagstukken rondom de energietransitie. Neem als voorbeeld een ondernemer die een nieuwe fabriek wil bouwen, maar een grote energieaansluiting mist, of een toepassing om energie op te slaan waarmee netcongestie verminderd wordt. Er zijn drie belangrijke voorwaarden waar de oplossing van de deelnemers aan moeten voldoen: hun idee mag nog geen bestaande businesscase hebben, draagt bij aan de energietransitie in specifiek Zeeland en is op relatief korte termijn te realiseren. Dockwize heeft een breed netwerk en zorgt voor kwalitatieve aanmeldingen, die wij vervolgens beoordelen volgens de criteria van de stichting. De challenge heeft veel waarde voor de deelnemers, want ook als hun idee de volgende ronde niet haalt, kom je in contact met een breed netwerk van experts in de energiebranche. Dat is heel nuttig voor de ontwikkeling van je idee.”

“Door een de probleemeigenaar te koppelen aan een partij met de oplossing, doe je echt iets goeds.”

Hoe ziet het Zeeuwse energiesysteem van de toekomst eruit?

“Veel windenergie komt in Zeeland aan land, en straks wordt dat alleen maar meer. Er liggen daarom grootse plannen voor elektrolysers, die grote hoeveelheden elektriciteit omzetten in groene waterstof, waar veel vraag naar is. Daarnaast wordt natuurlijk nog gepraat over twee nieuwe energiecentrales. Kortom: Zeeland wordt echt een energiehub. Daar liggen nog wat uitdagingen. Stroom raakt niet zo gemakkelijk in de haarvaten van het net, met name aan de kust, waar minder mensen wonen en geen grote dikke leidingen liggen. Toch hebben we daar veel steeds meer stroom nodig, zeker ‘s zomers, wanneer de vele toeristen hun elektrische auto op willen laden. Hoe krijg je genoeg stroom daar? En hoe zorgen we dat de (vakantie)huizen in Renesse, Oost-Kapelle en Burgh-Haamstede van het gas af kunnen? Het zou mooi zijn als we daar een oplossing voor vinden. Ik denk zelf aan het lokaal opwekken en ter plekke gebruiken van elektriciteit en warmte. Tot slot produceren we veel meer stroom dan nodig in de zomer, maar kunnen we het (nog) niet opslaan om te gebruiken wanneer er weinig zon is, zoals in de winter. Daar moeten we oplossingen voor vinden.”

De derde sessie met de deelnemers is achter de rug. Hoe vind je de challenge gaan?

“Goed! Er zijn inmiddels een paar matches gemaakt. Daar doen we het voor. Ik verwacht dat er echt een aantal levensvatbare projecten uitrollen, die in Zeeland moeten bewijzen dat netcongestie geen reden is om te stoppen met ondernemen. Ik ben heel benieuwd naar
de uitkomsten, want we gaan de goede kant op.”

Lees hier meer over de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen.

Jeroen van Oijen

Vragen?

Jeroen van Oijen

Programma Manager